انعکاس آیینه شماره 553
آتشزدن پرچم کشور امریکا انقلابیگری نیست
مردم ایران از هر قوم و مذهب و با داشتن هر خطمشی سیاسی، عملکرد امریکا در سرنگونی دولت مردمی دکتر محمد مصدق در 28 مرداد ماه 1332، به شهادت رساندن انقلابیون این مرزوبوم از اقشار و صنوف مختلف، حمایتهای بیدریغ از رژیم پهلوی، به یغما بردن منابع و استثمار مردم زجر کشیده این کشور، پشتیبانی از دولتهای رژیم مستبد گذشته، حمله به صحرای طبس، تا دندان مسلح نمودن صدام جنایتکار در 8 سال دوران دفاع مقدس، ساقط نمودن هواپیمای مسافربری و به شهادت رساندن تمام سرنشینان آن، دست داشتن در بسیاری از جنایتها علیه ایران اسلامی و شهروندان این سرزمین، بلوکه کردن اموال این کشور و دهها و صدها مورد از این قبیل خیانتها و خباثتها و غیرقابل اعتماد بودن امریکا را فراموش نخواهند کرد اما نمیتوان آتش زدن پرچم امریکا یعنی نماد یک کشور در مجلس شورای اسلامی را نشانی از انقلابیگری دانست. نماینده مجلس در نخستین جلسه براساس اصل شصتوهفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران سوگند یاد میکند...
در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوا را رعایت نماید و به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت پایبند باشد، از قانون اساسی دفاع کند و در گفتهها و نوشتهها و اظهارنظرها، استقلال کشور و آزادی مردم و مصالح آنها را مدنظر داشته باشد. نمایندگان مطابق با اصول 84 و 86 قانون اساسی در برابر تمام ملت مسئول هستند و حق دارند در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهارنظر نمایند و در اظهارنظر و رأی خود کاملاً آزاد هستند. اما عدهای از نمایندگان مجلس که روزی کارمند یا خبرنگاری را مورد ضرب و شتم قرار میدهند به وزیری تهمت و افترا میزنند، و از اینکه برجام تصمیم بزرگان نظام بوده را به فراموشی میسپارند و با اقدامی خودسرانه نشانه کشوری را در برابر دید جهانیان به آتش میکشند و این نکته را نادیده میگیرند که بسیاری از مقامات کشورهای اروپایی و عدهای از احزاب قدرتمند امریکایی و بیش از نیمی از مردم امریکا مخالف خروج ترامپ از برجام هستند و زمینههایی فراهم میکنند که «...ساعتی بعد از این آتش زدن در صحن پارلمان، رسانههای حامی ترامپ از فرصت به دست آمده استفاده کنند و شروع به توجیه تصمیم رییس جمهور آمریکا کردند. آنها به مردم آمریکا میگویند نمیشود با مردمانی که پرچم کشورتان را آتش میزنند توافق کرد. ایرانیها خواهان نابودی آمریکا هستند. به همین راحتی یا یک حرکت احساسی و نه استراتژیک آنهم در پارلمان میتواند زمین بازی که به نفع ایران است را به سود ترامپ عوض کند. بعد از تصمیم ترامپ به جز عربستان و رژیم اسرائیل، بسیاری از کشورهای جهان از ایران حمایت کردند و گفتند جمهوری اسلامی به برجام پایبند بوده و این آمریکا است که «به تعهد خود عمل نکرده است». ما احتیاج داریم با مخالفان آمریکایی ترامپ مانند «جان کری» رایزنی و گفتوگو کنیم. آنها وقتی میبینند ما به پرچم آنها احترام نمیگذاریم وارد رابطه و گفتوگو با ما نمیشوند. ما در مقابل دیوانهای به نام «ترامپ» احتیاج به دیپلماسی و گفتوگو داریم. سیاست خارجی که قرار است با نظر رهبری و دولت مسیر خود را برود، دچار رفتارهایی است که میتواند ضربههای مهلکی به کشور وارد کند. قبلا برخی از مردم این رفتار را داشتند حالا نمایندگان مجلس هم وارد این بازی شدند. اقلیتی از نمایندگان مجلس به جای اینکه به راههای قانونی و علمی برای مقابله با تصمیم ترامپ فکر کنند در یک حرکت عجیب در صحن پارلمان پرچم و برجام را به آتش میکشند و شعار میدهند. در آخر باید گفت به جای آتش زدن یک پرچم بهتر است کاری کنیم اعتبار پرچم ایران بالا و بالاتر رود.»(1)
در اسلام به ما آموختهاند –معبود کسانی را که غیرخدا را میخوانند دشنام ندهید مبادا آنها نیز از روی ظلم و جهل خدا را دشنام دهند، این چنین برای هر امتی عملشان را زینت دادیم سپس بازگشت آنها به سوی پروردگارشان است و آنها را از آنچه عمل میکردند آگاه میسازد و پاداش و کیفر میدهد، ترجمه آیه 108 سوره انعام- در تفسیر ارزشمند مجمعالبیان ذیل این ایه شریفه آمده است: «به بتها بد نگویید زیرا خلاف مصلحت است... شما وظیفه دارید که کفار را با منطق و دلیل دعوت به اسلام کنید اما اگر برای انجام این وظیفه زبان به بدگویی بتهای ایشان بگشایید حربه منطق و دلیل را از کف دادهاید و سبب میشوید که آنها از راه ستم و جهالت زبان به بدگویی خداوند بگشایند در برابر این رفتار زشت، شما قدرت ندارید که آنها را سرکوفت دهید زیرا خانه، خانه آنهاست و هنوز اجازه جنگ به شما داده نشده است...»(2)
«...در روایات اسلامی نیز منطق قرآن درباره ترک دشنام به گمراهان و منحرفان تعقیب شده و پیشوایان بزرگ اسلام به مسلمانان دستور دادهاند همیشه روی منطق و استدلال تکیه کنند و به حربه بیحاصل دشنام نسبت به معتقدات مخالفان متوسل نشوند در نهجالبلاغه میخوانیم که مولای متقیان به جمعی از یارانش که پیروان معاویه را در ایام جنگ صفین دشنام میدادند میفرماید: من خوش ندارم که شما فحاش باشید اگر شما به جای دشنام اعمال آنها را برشمرید و حالات آنها را متذکر شوید به حق و راستی نزدیکتر است و برای اتمام حجت بهتر...»(3)
چند نفر از نمایندگان که در جلو جایگاه و کنار تریبون مجلس تجمع نموده و کاغذی را به عنوان برجام و پرچم امریکا به آتش کشیدند باید بدانند بسیاری از فعالان سیاسی، رسانهها، شهروندان چنین اقدامی را محکوم میکنند و در مجلس نیز تعدادی با صراحت و با درج مقالات و مصاحبههایی از جمله دکتر علی مطهری نائبرئیس مجلس و عدهای از نمایندگان واکنش نشان داده و هریک بهنحوی به آتش کشیدن پرچم کشوری را غیرقابل قبول میدانند، گرچه امریکا دولتمردانی بد عهد و پیمانشکن داشته باشد «آتش زدن پرچم آن کشور» مورد تایید اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مردم و دولتمردان نیست. بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امامخمینی(ره) در هشتم آذر ماه 1357 در جواب روزنامهنگاران نروژی درباره روابط دولت آینده ایران با غرب میگویند: «ما با ملتهای غرب نه تنها هیچ نظر سوئی نداریم، بلکه با آنان صمیمی هم هستیم و آن دولتهایی که با ملت ایران بدرفتاری کردهاند ما با آنها نظر خوبی نداریم و در هر صورت با غربیها ما رفتارمان عادلانه است و با هیچکس رفتار ظالمانه نخواهیم داشت...»(4)
باید به سخنان افرادی چون آیتا... مقتدایی دبیر شورای عالی حوزههای علمیه سراسر کشور توجه نمود که میگوید... «مخالفان داخلی دولت نباید مثل «نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل برای خروج امریکا از برجام خوشحالی کنند در شرایط فعلی مخالفت با دولت به این بهانه، یک حرکت مخالف اسلام، مخالف رضای پروردگار و مخالف نظر امام زمان(عج) هست. مقام معظم رهبری، همان موقع که توافق هستهای و برجام صورت گرفت، با وجود آن پیشبینیهای حکیمانه، این توافق را تأیید کردند؛ و ضمن تأیید آقای دکتر ظریف و هیأت مذاکرهکننده، از آنها تعریف کردند؛ بنابراین توافق هستهای و برجام، حرکتی بود که نظام جمهوری اسلامی ایران آن را پذیرفته بود و دنبال میکرد. آیتا... مقتدایی افزود: حالا الان هم که امریکا خود را از برجام خارج کرد، به نظر من به نفع ایران هست؛ چرا که دشمنیهای امریکا با ملت ایران کاملاً روشن شد و از طرفی برای همگان در سطح جهان هم مشخص شد که دولت امریکا غیرقابل اعتماد است. من معتقدم باید ملت ما تحت زعامت رهبری، همانطور که ایشان از هیأت مذاکره کننده ایران، تأیید و تعریف کرده بودند، الان هم ما باید از این عزیزان تشکر کنیم و بدانیم، حالا که این قضیه خروج امریکا از برجام پیش آمده، بازهم این اتفاق به نفع ایران اسلامی و به ضرر امریکا تمام میشود، چرا که با وجود تلاش امریکا، دیگر کشورهای مهم دنیا و طرفهای توافق، از برجام خارج نشدند و از راه دشمنی با ایران خودشان را کنار کشیدند؛ امیدوار هستیم که انشاءالله همین شرایط فرصتی برای ایران اسلامی باشد.»(5)
بنابه گفته کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس «کسانی که معتقدند برجام برای ما تنها خسارت به همراه داشته باید به چند سؤال پاسخ دهند. از جمله اینکه بعد از جنگ جهانی دوم تاکنون در چند مقطع بوده که امریکا اینگونه در یک عرصه مهم بینالمللی تنها مانده باشد و قدرتهای اقتصادی و سیاسی جهان و خصوصاً اروپا با او همراهی کنند؟ سؤال دیگر این است که بعد از انقلاب اسلامی تاکنون آیا مقطعی را سراغ داریم که قدرتهای اروپایی در یک تقابل بینالمللی بین ایران و امریکا اینگونه جانب ایران بایستند. نه در تقابلهای میان ما با امریکاییها بلکه در هیچکدام از عرصههای دیگر، از انقلاب تاکنون قدرتهای اروپایی طرف ما را نگرفته بودند. از زمانی که امریکاییها تلاش داشتند علیه ما یک اجماع تصنعی بسازند چند سالی بیشتر نگذشته اما همین برجام بود که باعث ایجاد یک اجماع علیه ترامپ و سیاستهای امریکا شده است. ما هنوز نباید فراموش کنیم که در چه شرایطی مذاکرات برجامی را آغاز کردیم. در آن شرایط پرونده ما ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل بود. اینها همه مواردی است که باید در یک داوری منصفانه مد نظر قرار بگیرد، چرا که هر نوع قضاوت غیرمنصفانهای راه را برای اشتباهات پرهزینه بعدی باز خواهد کرد.»(6)
در یک کلام نمایندگانی که کاغذی را همراه با پرچم امریکا در مجلس به آتش کشیدند همانگونهکه خود میگویند بدون مشورت به چنین کار غیراصولی دست زده و باید بدانند روشهای مناسبتری در پیشرو داشتهاند که از این به بعد لازم است در آن مسیرهای اصولی و منطقی گام بردارند.
مدیرمسئول
پی نوشتها:
1- عصر ایران، 20/2/97
2- «تفسیر مجمعالبیان»، علامه طبرسی، ترجمه دکتر احمد بهشتی، جلد هشتم، صفحه 221 و 222
3- «تفسیر نمونه»، جلد پنجم، صفحه 395 و 396
4- «طلیعة انقلاب اسلامی»، مصاحبههای امام خمینی در نجف، پاریس و قم
5- روزنامه ایران، 20/2/97
6- همان